tisdag 29 juni 2010

Beslut taget....

Efter morgonritten runt Hammargärdet i dag,fick hästarna stå inne.Har precis nu släppt ut dom,de får vara ute inatt.Det får bära eller brista.
Så nu hoppas jag detta fungerar.

Funderar

Kanske ska jag ha hästarna ute på natten och inne på dan.....någon sa att sockret och proteinhalten sjunker på natten,kan kanske vara ett alternativ för oss här i Verperyd.Jag blir galen på detta med att mina hästar blir sjuka.
LG-hovslagaren menade på att det inte var så illa med Batseba MEN varför försvinner inte stelheten och hältan????
Måste bestämma mig för hur vi ska ha det,idag ska det bli ruskigt hett så då kanske mina 4-benta ändå kan med att stå inne,de gillar inte hettan heller.
Mitt dilemma för Donna är då att hon är såååå känslig för mygg och knott,får inhandla ett flygfätäcke om jag kommer fram till att vända på dygnet för hästarna.
Ska hämta Amanda nu,får höra vad hon tycker i frågan....jag brukar göra så,fråga en himla massa människor för att sedan ta en medelväg som passar mig,oftast blir det bra då!

måndag 28 juni 2010

Badflickor


Jag har ju fortfaranade inte lärt mig hur och i vilken ordning jag ska ladda in bilderna....så nu blir det bakifrån...men vad gör det...jag är lite känd för att vara udda så nu kör vi....detta är alltså efter en våldsam tur i vår lilla pool för barn med jättelite vatten men detta störde inte blötdjuren det minsta,fullkomligt vilda flickor i det blöta,hahaha




Nikita som vet hur hon vill ha det när hon kommer hit,är alltid hungrig.Har du något att äta mormor,jag är hungrig,jaha och vad passar bättre än lite rabarber direkt från landet!?

en underbar bild och jag lyckades fånga den helt galna lilltösen när hon fullkomligt kastar sig i....




glad som en lärka,vad månde det bliva en ny Therese Ahlshammar,jaa kanske vatten är underbart tycker Felicia!





lillpian som precis lärt sig gå upprätt,fastän hon springer om än lite vingligt fram på....tå,ska det vara lättare undrar en gammal mormor????

Midsommar


Detta är Stefan vår värd på midsommarafton,en glad kille som är sambo med...









Åhsa sedan många år.Jag träffade Åhsa ganska tidigt när vi flyttade ner här en jättego tjej som alltid har hållit på med hästar,inte konstigt vi fick sådan bra kontakt.Nu är prio ett barnen och gården de köpte för några år sen....gården ligger uppe lite vid sidan av Eringsboda.






några av alla gäster som var där...Malin och Rutger syns här....Malin och jag och Camilla hamnade i köket,det blev ganska mycket hästprat....förstås....




och här några av Åhsa och Stefans goa grannar.Tyvärr orkade jag inte att stanna så länge.Har haft det tufft nu sedan några dagar.med mkt jobb med ponnisarna för att försöka slippa fång.....men den stund vi var där var det väldigt trevligt och god mat och dricka bjöds det på minsann!!!

torsdag 24 juni 2010

Hästeriet.

Igår var A och K här tog 2 hästar med på en tur i skogen.När de var tillbaka vid 11-snåret var jag också klar med stallet och Blossie var tömkörd.Har inte hänt på väldigt länge att allt varit klart i stallet så dax på dagen.

Donnan hade blivit rädd för något på marken och A fick sin 1:a luftfärd,tur då att K var med med Tudor annars vet man inte om A hade få gå hem.Hästar springer ju som bekant inte ifrån varandra.

Hade en väldigt bra dag igår för det blev renbäddat i sängarna och jag lappade byxor som har blivit lagda på hög,damm-sugat rensat i växthuset.Inte konstigt att det är segt idag.Måste ta en maxitur dock för även om vi ska bort i morgon så är det ju fler dagar då vi måste ha något i magen.

Idag på morgonen har jag iaf tömkört 2 hästar,väntar på LG som ska titta till Batseba,jag är orolig för att det inte fixar sig med henne,hon har varit dålig nu ganska länge......fastän hon har gått på butta i en vecka vill det inte ge med sig.

måndag 21 juni 2010

Tudor en jättego kille


Han är inte stor men har ett stort hjärta,är inte inriden eller inkörd men accepterar allt jag utsätter honom för.På bilden ovan är Tudor tillsammans med lillebror.Den är tagen i höstas.

Igår var sommargästernas lilla flicka här och ville rida,klart hon skulle få rida,men jag sa att du får rida barbacka för jag har ingen sadel som passar.De ända som suttit på honom innan är Nikita och hennes bästa kompis och så syrrans Nellie.Sammanlagt har han haft ryttare på ryggen kanske 10 gånger.

Tudor är väldigt rund just nu,så idag när Amanda var här och red Donnan passade jag på att sätta på bröstselen och gjorde ett ganska lyckat tömkörningspass.Lite besvärligt att ta tygeltagen i början och svänga vänster gillade han inte men efter ett tag gick det också.Efter en kvart kunde han klara 8-volt inte illa.Faktum är att de flesta hästar är väldigt lättlärda bara man inte har för bråttom och är tydlig och pausar.

söndag 20 juni 2010

Vilken soppa....

6 dl skuren purjolök
5 medelst.potatis(skiva)
4dl.röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1.5 l vatten

Fräs purjon i en kastrull med en slick olja.
Tillsätt skivad potatis, linser,buljongtärningar och vatten.
Låt koka c:a 15 min
Krydda ev med salt o peppar.
Kör med stavmixern tills soppan blir slät!
JÄTTEGOD och kallorisnål.
Denna brukar jag gör till gubben och mig och då tar jag hälften(vi är ju bara 2)

Eller varför inte en linsgryta 4-5 personer

2dl gröna linser
5dl vatten
2 gula lökar
1msk olja
2tsk paprikapulver
2tsk buljongextrakt
1 burk krossade tomater
2 potatisar
3msk tomatpure
örtsalt
Hacka och fräs löken mjuk i olja.Strö över paprikapulver.Tillsätt vatten sköljda linser,buljong och tomater.Koka sakta 15min.Tillsätt potatis,skuren i bitar.Låt koka sakta 12-15 min.Smaka av med tomatpure och örtsalt.

fredag 18 juni 2010

Denna vecka....inga bilder.....

I måndags var vi ute Amanda och och jag.Donna+ Blossie.... tyckte att Blossie var lite hovöm men tolkade det som att jag verkat lite mycket...men det visade sig senare i veckan att det var fångkänning.....suck vad ska jag göra åt detta ,jag blir galen,,,mina hästar får inte överdrivet med kraftfoder,bara när de förtjänat det!Nu har jag 2 damer som står inne!!!!F****N!Brukar låta dem gå på grönt några timmar på eftermiddagen för att vänja sig,,,,,uschanemej vad det suger med ponny,just nu i denna stund är jag dj****ligt ledsen och frustrerad över att det inte flyter...på....som jag vill...utan att världen bara snurrar utan att jag är med!!!!!
Annars har det varit mycket med röj under el-trådarna och lien har tagits fram,ingen tid till att uppgradera bloggen....
Idag fredag har det varit tid för nålar och idag var det urinblåsans nål som var häftigast,förra veckan var det gallan.På onsdag nästa vecka får det bli nål- dax igen eftersom fredag infaller midsommar .....OCH ....året vänder kära vänner...nu går vi mot mörkare tider och vinter igen.

måndag 14 juni 2010

Felicias 1:a kalas.



Här 2 flickor som mycket intresserat följer vad som kan finns i paketen....som för övrigt var så stora att Felicia trodde det var en pall så hon sonika klättrade upp och satte sig mycket nöjd med att ha klarat av den klättringen.
Storasyster Nikita i blått och Nellie i rosa...










Att sitta i farmors knä och ta igen sig...det är grejer det.

Mycket folk och paket öppnande tar på krafterna när man är så här stor(liten)















att tårtan smakade kan man förstå ....ja va då det ska väl synas....att det var gott eller?












en liten styrketår också....det blev jättevarmt med alla personer i rummet och att öppna paket är inget latmansgöra.













Tycker mamma och pappa hade lyckats jättebra med tårtan.Denna var fylld med vaniljkräm och jordgubbar E´s egna från förra sommaren...

Det fanns en tårta till för de som inte kunde äta jordgubbar....en med hallon och blåbär....mums!

lördag 12 juni 2010

Åh så vare ju illbattingen....

Här är han den lille,som enligt Anders är the leader of the pack, han är minst men det betyder INTE att han tar minst plats.Han styr och ställer, roar och oroar alla,är hiskeligt snabb och kommer undan.En helt underbar liten Dartmoor som till hösten ev. ska ställas ut för att få veta OM vi ska behålla kulorna....eller om han ska bli en snygg och trevlig valack,det är inte heller fel!





När jag kom låg 2 av hingstarna och vilade....frukost,lite morgontoalett utfördes också...se nedan!





hela konkarongen






fastän det är olika åldrar är det ovanligt lugnt i flocken,3 1-åringar och 2 2-åringar





en islänning på vakt....medan halvblodet tar en lur.





och här tar Atomic över vaktsysslan.....min lille goe hingst

JIG en liten gentleman.



Idag har kört något jag kallar E-bodarundan,vill ändå börja med mittendelen.Hälsade på "min uppfödning" och älskade arab som numer bor i Älmtamåla hos Emma hennes man och sedan i mars 2 barn.Det kan jag säga att hade jag inte sett Jig från vägen hade jag nog fortfarande snurrat där uppe i skogarna.Han har nu i sin lilla flock 2 schettisdamer jaja en dam och en alldeles bedårande liten fröken....



eller vad sägs om denna som har fått namnet Bailey....sockersöt!



detta är således mammahästen som visar upp sin baksida.


Jag kan berätta om Jig som är född 6/2-95 på natten i värsta snöstormen på Göljahults gård!!
Vi hyrde där innan vi köpte här nere i Verperyd...många år senare när jag efter mycket funderande hade beslutat mig för att sälja denna goa kille,så köpte Emma honom och på så sätt blev cirkeln sluten och han fick komma tillbaka till födslegården.Att han nu bor ännu mer norrut nästan i Kalmarlän stör inte honom det minsta med så ljuvliga flickor i sin flock....
Han kände absolut igen min röst.....en liten tröst

onsdag 9 juni 2010

En dag mitt i veckan...

Ja nu har äntligen min rodedenron börjat slå ut,det är sent den brukar blomma mycket tidigare.Men är sååå glad för nu!





Mina jordgubbar är på G men några klara till midsommar....tror jag inte på,man kan ana ett litet kart på bilden.




och sen var det ju gräslöken...






Vill visa mina små vindruvor,haha så söta eller hur?






och detta är jag en skugga av vad jag brukar,nu flera nätter i rad,har sömnen varit näst intill obefintlig.I lördags var jag med Manda ut i skogen och hade en häst vid hand,det fick jag böta för söndag och måndag.Igår verkade jag 2 hästar och det blir ränta på ränta vet i 17 hur jag ska återfå orken och energin,Någon som har en patentlösning..????

Den som kommer på en lösning på värkproblematiken och nyckeln på fibromyalgi,önskar det vore jag som kunde fixa det.Tänk så många som skulle kunna få sitt liv tillbaka!

måndag 7 juni 2010

Nyheter-goda eller elände.

Idag skrev min vän K på FB att det var jobbigt med alla eländesnyheter i tidningarna.Jag kan inte annat än att hålla med.Har sedan flera år slutat läsa dagstidningar,försöker undvika tv-nyheterna och radion men tillstår gärna att det nästan ett heltidsjobb att försöka slippa få veta om all elände i världen-krig- naturkatastrofer-barn som blir utsatta för en det ena än det andra.Människor blir kidnappade,rånade,misshandlade både män och kvinnor.

Jag sätter gärna på en cd och lyssnar på det som passar mig just här och nu.Lite beroende på vad jag gör eller mår om det blir blues,soul eller R&B.

Just nu försöker jag stänga igen för ett visst prinsessbröllop...suck.

Jag tryckte igång C en vän till K som tydligen arbetar som journalist och författare.Hon menar på att de flesta vill ha dåliga nyheter.Min åsikt är ändå att de flesta INTE vill ha denna svada av skvaller om vem som träffar vem,vem som ska gifta eller skilja sig.
ÄR GANSKA ÖVERTYGAD OM ATT DET HANDLAR OM P E N G A R!!!!!Tror även att alla normala människor runt om i världen INTE vill ha krig.


Jag läser hellre en bok som oftast är en påhittad historia.

Jag är ingen struts som kör ner huvudet i sanden,vet att det finns mycket elände överallt.
Därför försöker jag här i min lilla värld leva efter devisen sköt mig själv skit i andra.Behandla andra som du själv vill bli bemött!

Fick redan i skolan och av mina föräldrar lära mig att skilja på mitt och ditt.Det har jag även skickat vidare till mina ungar.

Har en stilla undran om alla tidningar och media överallt BARA fick sända ut och trycka positiva nyheter i 1 år:Vad skulle en sådan aktion mynna ut i !??.....att fler skulle bry sig om varandra,grannar???orkar vara förebilder för våra barn!?att "vi" skulle kunna lägga fokus på vår planets välmående!?
alternativa el-källor-vind-sol eller elbilar.
Jag menar inte att sträva bakåt och har ingen önskat att vi hamnar på 50-talet!
Listan kan nog bli jättelång och detta blev visst väldigt långt och djupt och en del skulle kanske kalla det naivt,men det får stå för dom! MEN det ÄR en kul TANKE eller?!
//Anki

Ute och inte vid datorn....

Vill bara visa vår ståtliga kastanj som står precis utan för stallet,det surrar väldigt där just nu.
Det har varit ett fasligt jobbande denna vecka...ute,man måste ju passa på när fina vädret äntligen kommer och med lite värme.G´s hjälpredor var här och tog bort min dyng-hög.Hur vi ska lösa det bekymret nu när G har sålt gården orkar jag inte fundera på nu!!!
Ska bli spännande och se om jag får behålla hästhagarna!?





En liten border som i helgen börjat löpa...nu blir det lite komplicerat några veckor framöver.Putte vet ju inte när och hur så han blir lite våldsam och Vickie blir galen.En hund här och en där alltså!



Jag har tagit bort alla rabatter som var runt om huset.En väldigt vildvuxen (O)gräsrabatt full med vallmo har jag i alla fall.Mina favoritblommor!



Jag tror det är färgen som tilltalar mig!


Nu väntar jag på att rodedenron ska slå ut och att mina blommor i kruka ska komma upp.Har upptäckt att odla i kruka är så mycket bekvämare,väldigt lite ogräsrensning vilket passar mig ypperligt.Vinrankan som jag var lite tveksam till har tagit sig och kanske får vi lite druvor(i växthuset)!Om inget oförutsett inträffar ser det ut att bli ett bra jordgubbs-år.... mums!

Denna vecka börjar som sagt SEGT.Det blev inte 2 timmars sömn natten som gick.Detta beror givetvis på allt utomhusjobb och omslag i vädret.
Precis när jag skriver detta öppnar sig himlen och regnet vräker ner.

Idag har jag 2 damer står inne,Batseba har fångkänning och Blossie är sällskapsdam.Ska gå ut nu och verka de båda tanterna i fötterna.
Annars känner jag mig nöjd med att stallet är klart,middagen planerad,en ok start på veckan!

onsdag 2 juni 2010

Smått och blandat.

Idag blir det inte några bilder,har inte haft möjlighet att ta några.Efter en bedrövlig början på veckan så tittade lilla solen fram och humöret steg men det var ganska tidigt när jag slog upp mina ljusblå....04.30 med tanke på att jag somnade någon gång runt 01.30 det blir inte så mycket sömn,men jag är ju van!

När alla djuren fått sin frukost och jag själv fått lite förning så blev det gräsklippardax,det växer så det knakar.Rensat lite i växthuset och vattnat mina få växter.

Då ringde lilltösen och ville komma ut ,hon kom straxt före lunch,vi fixade till lite pytt+ägg och rödbetor, jag har fuskat något alldeles förfärligt denna vecka...men det är väldigt tråkigt att äta ensam.Se där jag har en ok ursäkt också,bra där!

Sedan hjälpte hon mig att klippa i hundgården och när jag fixade stallet passade hon på att tvätta lånebilen.

Ringde upp 3 för andra dagen i rad,fick prata med en kille som visste och kunde lite och inte skyllde min nätfrånvaro på att löven nu har spruckit ut,fick hans namn och jobbnr,nu vet jag vem jag ska ringa till när mobilen strular eller det är kanske nätleveransen som blir i otakt.

Känner mig ganska tillfreds och i morgonkväll får jag någon att prata med för då kommer B tillbaka från Halmstad.

Mitt lilla smolk är att Blossie verkar hängig,vill inte ha några sjuk djur nu!!!!

Amanda skulle kommit ut och ridit i eftermiddag men hennes lilla hund hade blivit överfallen av en löst springande hund och fick åka till djursjukhuset,hoppas nu bara att det inte blir några men av detta.

tisdag 1 juni 2010

En tillbakablick....

När jag ska kolla staketen i skogshagen så följer givetvis hundarna med,måste inspektera ganska ofta eftersom det finns både rådjur,älg och viltsvin som efter bästa förmåga raserar mina staket.Idag var allt i sin ordning...skönt.




Idag när kameran var med hann jag inte hejda Vickie som liksom alla hundar vi haft passar på att kasta sig i alla pölar eller som här en liten bäck, här hemma kan vi aldrig säga att vi ska åka och bada för Putte kan t.o.m förstå bokstavering och vet precis vad det ordet betyder....



Äntligen har liljekonvaljerna börjat blomma,lite sent men vad gör det. Verperyd är ett köldhål, det är alltid några grader kallare oavsett om det gäller vinterkallt eller sommarvarmt.



Vill visa vårt sockerdricksträd,nja det är egentligen en kastanj som står precis utanför mitt stall(det ligger till vänster).Jag har fått det berättat att detta träd var en form av samlingsplats förr då gamla gamla gamla vägen till Ronneby gick genom vår gård.



Jaha här bor vi då....I huset som har haft så många olika funktioner det har varit en storgård med dräng och piga,dränghuset låg där vi idag har vedbacken.En piga som tjänade här blev mördad av en riddare från Bredåkra....jo det ska vara sant!
Huset har även varit telegrafstation och bank,jag kan tillägga att jag inte har hittat några pengar i väggarna vid tapetsering o dyl.
Bortanför skymtar Verperyds gamla skola och till höger om den fanns förr en affär!

Verperydsbo`na hade det ganska förspänt med närhet till mycket som vi har en bit till idag!

Detta är ett gammalt inlägg som nu när vintern står för dörren,kan kanske passa att tänka tillbaka på när sommaren var i antågande!?
Ser att det är ganska många som tittar in här men väldigt få som gör ett avtryck!

Trist tycker jag!

En inspektionsrunda...

När jag ska kolla staketen i skogshagen,så slår jag 2
flugor på smällen och hundarna följer givetvis med.


Bordern är precis lika badgalen som alla andra hundar vi haft.Putte kan vi inte ens bokstavera till HAN förstår alldeles utmärkt!


Eftersom jag hade kameran med så hann jag givetvis inte att stoppa henne innan..hon kastade sig i den lilla bäcken för tillfället inte är så stor.




Nu som först har liljekonvaljerna börjat blomma men vi bor ju i ett köldhål,vi har kallare än alla andra vare sig det är vinterkallt eller sommarvarmt!




Måste tillstå att jag inte har kommit underfund med detta bloggandet och redigering och att få bilderna där jag vill ha dom men det kanske ger sig!
Men just nu tror jag att jag kommit på lite.Det var ju meningen med detta.
Detta inlägg har raderats och redigerats om och om igen,döpts om kastats och så har jag börjat om......



Ska kanske försöka mig på ett avslut nu då och visa vårt sockerdricksträd som står precis utanför stallet.
Den gamla gamla vägen till Ronneby går genom vår gård och kastanjen var en samlingsplats för de som skulle till staun.



Vårt hus har jag hört har varit en storgård och har haft både dräng och piga.Drängbostaden ska ha legat där vi idag har vedbacken.
Enligt historien ska även en piga på gården ha blivit mördad av en riddare från Bredåkra.....


Det har även varit telegraf och bank!
I bakgrunden kan ni se Verperyds gamla skola och till höger om den låg det en affär.

Verperydsborna för 40-50 år sen hade det bra förspänt vad gäller närhet till det som vi idag har en bit till!!

Detta är ett gammalt inlägg som jag väljer att publicera igen.Nu när hösten är här och vintern står för dörren kan det kanske vara trevligt att se tillbaka och minnas när sommaren var i antågande.
Får många som tittar in här men väldigt få gör någon kommentar!
Trist tycker jag.