fredag 27 maj 2011

Fredag och inget på burken.

Gubben fixade kvällsmat som nästan alltid varje fredag.Det blev tacos.Jag gillar fredagar antingen fixar gubben lättlagad kvällsmat eller så köper han med pizza hem.
Gillar när jag inte behöver bry mig om vad som ska serveras på middagsbordet.
Är lite lagom seg efter mina nålar tidigare i dag.

Har beställt lite lektyr angående intaget av maten vi stoppar i oss,och kan den få MIG att gå ner i vikt,vilket är ganska relevant!

Sista dagen med Lena

Min nåltant ska efter många år nu äntligen ha hela sommaren ledig och få sin rättmätiga pension.Hon är över 70 år men otroligt pigg.Jag har under åren haft trevliga samtal med henne om det mesta.Vi har diskuterat mat-vanor,motion,sjukvården ungdomar,hur det är att vara mor-mor,barnbarn ja listan kan göras hur lång som helst.Hon har kanske varit vad frisörer är för andra,jag går aldrig till frisörer,en go tant med sunda åsikter och jag är glad nu för att hon kan få ta det lite lugnt,kanske möts vi nere på loppis var det sista jag sa när hon fick en avskedskram av mig!

Annars då mor är på väg ner med lillasyster som har varit på Norrköpingsbesök.Moran kommer väl hit till nästa helg kan jag tro,när hon har varit borta i Rödeby ett tag.

Jag har lovat min granne att vara dagmatte till hans hund som han fick ta tillbaks nu när han kom hem från Frankrikekursen.
Petra lovade att komma ut 2 dagar/vecka i sommar och hjälpa mig med 4-fota.Ev.kommer det en tjej till 1 gng/vecka så då ska det inte vara omöjligt att ha den grå igång!
Ikväll blir det som vanligt,äta lite gott och sedan fötterna högt framför dumburken!

onsdag 25 maj 2011

Visst äre märkligt....

att alla friska människor,som ifs säger att de inte vet ngt om min sjukdom,ändå kan tala om för mig hur jag ska bli frisk?????
Jag undrar lite stilla vem är den som kan bota fibromyalgi för den sitter i guldsits!
Idag var M här och hämtade lite grejer till sitt hönshus,jag lade ner den verksamheten för flera år sedan när min värk bara blev värre och värre.....
Men M hävdar att en duktig och klok kvinna i K-krona kan bota mig.Jag som under 10 år sökt och försökt hitta något som kan få mig tillbaka på banan.
Konstigt att Sveriges fibro.förening inte vet om denna unika människa,är övertygad om att många med mig är väldigt intresserad av att få komma dit och få denna sjukdom ur systemet!!!!!!
Har inte en syster utan flera som talat om för mig hur jag ska hantera min kropp,som inte jag skulle veta det.....som bor i den.
Jag ska träna lite och sedan öka dosen,det är bara det att det inte fungerar så,därför all aktivitet ökar värken som i sin tur gör sömnen obefintlig och dagen efter finns absolut INGEN energi att göra NÅGONTING alls!!!
Jag försökte länge att göra det alla nu säger till mig att göra,försökte igen och igen och igen MEN allt mynnade ut i att min tillvaro blev sämre och sämre tills jag gav upp och faktiskt accepterade att jag måste lära mig att leva med detta.
Än idag och för varje år som går blir det än värre och det som förut var mitt liv har nu blivit min tillvaro.Inget jag har valt med måst lärt mig acceptera.Önskar att de som finns i min omgivning även de skulle begripa att jag inte har valt detta,jag njuter inte av att vara sjuk men jag är så!!!!!!Min ohälsa syns inte och kanske är det därför jag inte anses ha något att ojja mig över.Undrar så hur de skulle klara av att ha tandvärk i hela kroppen som flyttar runt,muskelstyrkan som försvinner fibbliga fingrar som ofta tappar saker,yrsel och skav i ögonen och ingen sömn.Det jag är glad över är att denna historia inte dök upp i full styrka när mina flickor var små för det hade jag inte klarat!!!!!

tisdag 24 maj 2011

Känns som dagen efter....

Tog en sömntablett igårkväll känner att jag måste sova men som alltid blir jag seg och vaknar tung i kroppen,hjärnan vill inte vara med,stegen blir vingliga känner mig nästan full och absolut inte piggare.Det är en av den anledningen jag inte gillar piller.

Lite småruggigt ute idag,friska vindar.Har fått tända lampan över köksbordet,det råder nästan lite skymning.

Ska jobba lillen(den yngsta)darten i rondellen idag,trimma den Gråa i lite markarbete start och stopp,lite sidvärts får se om jag kan mjuka upp sidorna på henne.

Medan jag håller på med detta förmiddagspass ska jag fundera på vad jag ska bjuda gubben på till middag ikväll....

måndag 23 maj 2011

Fy F**n för vården

Att det ska vara så införnaliskt krångligt i Sverige att få hjälp när kroppen strular och man vill ha hjälp av doktorer!!!!
Telefontider och tryck 1 eller 2 eller vänta!!!!Tyvärr är tiderna slut var god återkom en annan dag,va faan?!?!
Vad är det för fel???
Ursäkta min brist på ordval men jag blir så ARG,det liksom rinner över.....

Får gå ut i skogen och försöka rensa hjärnan från negativa vibbar efter mitt samtal med min så kallade doktor,som för övrigt trodde jag, ville hjälpa till men jag hade fel....igen....hur i h**v**e ska jag orka????
Det är som många med mig kommit fram till:
MAN MÅSTE VARA FRISK FÖR ATT ORKA VARA SJUK!

Lö-Sö och en ny vecka.

Helgen är över och ny vecka som börjar friskt efter nattregnet med vidföljande blixt o dunder.Det började mullra redan vid 20-tiden,så jag och gubben kastade oss ut,fixade stallet och tog in 4-fota.De har sovit inne inatt bara för att den Gråa hostar lite och hon och Totte har inget skydd,så allihop fick nattaskydd i stallet.

Nu sitter jag och väntar på doktorns telefontid,har många frågor och behöver få lite svar på det som händer i min kropp just nu.Ska försöka få något att sova på,har läst lite nya rön på Fibrosidan jag vill prova.

I övrigt har helgen varit lugn,vi har klippt lite gräs,donat lite både inne och ute.

Tog en liten skrittrunda igår på den Gråa,som var pigg och yster det blåste ju friskt och många stenar och stubbar var hemskans farliga :-).Det kändes i min lekamen både igårkväll och i morse.

Ikväll ska gubben på fotboll minsann i Mjällby så jag får en ensamkväll vilket jag tycker är skönt,då bestämmer jag över zapparen.Eller jag ska kanske bojkotta Tv´n idag och bara göra annat som faller mig på läppen.

Får se om jag kan ta en runda i skogen först med hunden och kanske en på ryggen på den Gråa i eftermiddag.

Nu lite frukost så jag tyar med....

fredag 20 maj 2011

Fas 3 vår tids statare.

Mötet med AF...gick ganska bra,fick in några riktigt fina poäng och fick tyst på *tanten*!Hon undrade vad jag kunde eller ville arbeta med varvid jag svarade rakt och ärligt-du kan inte hitta ett arbete som jag kan klara ej heller till de som är arbetsföra och friska.
Fas 3 är bara vår tids statararbetare.

Jag talade också om hur jag tog väldigt illa vid mig vid förra besöket när hon satte händerna framför bröstet och spände ögonen i mig och frågade mig-Vad göööör du hela dagarna?Vilket jag upplyste om idag!

Hon visste vad min sjukdom var men kanske inte hur den uppträder och vad man måste lära sig att leva med.Hon satte nästan i halsen av den salvan och inombords log jag stort men det visade jag inte med en min.

För att inte verka som helt tvärvigg gick jag med på att vara med på ett infomöte nästa vecka inne på AF om en studiecirkel som jag tror hette - Liv i livet.Det innehåller bl.a.
1. avslappningsövningar -gör jag minst 3ggr/dag
2. övningar här o nu -mindfullness - done that
3.fysisk aktivitet - jösses önskar verkligen att jag skulle kunna göra det,klarar ju inte ens att ta hunden på promenader varje dag.......
4. sinnes o känsloövningar - OMG,har faktiskt gjort den också på Ryggkliniken i Växjö!
5. egen reflektion i dagbok - har ju min blogg tack o lov sen över ett år tillbaks.....
6. målsättningar - min har varit i 3 försök att få stadigvarande pension det behöver jag inte gå på kurs för att veta.
7. kognitiva metoder för att hantera symtom.....- done that too

Inget nytt här alltså!!!!

Jag vet att mitt liv går att uthärda om jag slipper krav,stress och inblandning av myndigheter.Jag måste lyssna på min kropp annars blir det som i tisdags efter mitt samtal med FK.Enligt Lena som är en mycket klok och vis kvinna,vem skulle inte vara klok efter 70 år i livet och som har mött så många sjuka människor,min kropp reagerar systomatiskt på all inblandning och när krav ställs på mig som JAG vet min kropp inte klarar....

Ja så är det absolut.

I övrigt idag som har varit väldigt stressande,har haft 2 möten inbokade vilket är 1 för mycket så har E hjälpt mig med en maxirunda,skåpen gapade tomma.....idag igen,visst äre konstigt?!

Jaha detta tog en stund att få till,det var från början en himla massa ord som jag bytte ut och eller ändrade meningsuppbyggnad,men nu är jag nöjd!

GODNATT VÄRLDEN!

torsdag 19 maj 2011

VC mhm

Efter en grå start på denna dag,som för min del började ovanligt tidigt med nutidens mått mätt, börjar solen sina försök att ta sig igenom molnen.(eftersom mina 4-fota inte behöver tidspassning som när de står på stall.)
Har pratat med VC`s trevligaste sjuksköterska.Ska ner med ett urinprov,kolla socker och bakterier,något fel är det absolut.Fick även en telefontid till doktorn på måndag.Snabba puckar.

Har börjat oroa mig för mitt möte med AF imorgon efter mina nålar,som blir det näst sista hos Lena(suck).Jag missunnar inte henne sin pension men det är min fobi mot att möta nya människor,ska ju till en annan nåltant i juni!Men Solveij låter trevlig i telefon så det blir säkert bra.




onsdag 18 maj 2011

Sotardag

Väntar på sotarnisse som ska kolla rören så vi inte får soteld,det är inget rolig upplevelse.B´s far fixade en sådan när vi bodde i Krokek.Det luktade inte trevligt och var inte helt lätt att få ur väggarna.

Annars min natt blev som väntat efter FK´s telefonsamtal igår.Fick gå och lägga mig hungrig för jag kunde inte äta,magen värkte(10 vändor till toa), undrar om jag någonsin haft något liknande.Det värsta är ju när jag inte äter så hamnar kroppen i svält och när jag väl börjar äta blir allt förvandlat till fett.

Obalans i kroppen obalans i tiden obalans i livet.Skulle kunna vara en sammanfattning på min tillvaro just nu.

Somnade sent och vaknade tidigt,före gubben faktiskt så i morse var kaffet redan på G när hans klocka ringde.
Har varit ute en runda med Vickie och dragit lite ny tråd i skogshagen.Ska nog flytta över den Gråa och Totte i em.

Något som ändå är positivt är jag har hittat en ny nåltant som jag får komma till nu när Lena går i pension.Alltid något sa Faan när han såg Åmål.

tisdag 17 maj 2011

mår illa.....

Bara för jag skrattar är jag inte glad,

fick ett telefonsamtal från FK.

Även om jag kan verka stark och säker och många kan nog uppleva mig sån,är jag liten och rädd.

När jag lagt på kom hålet i magen i någon slags virvel.En klump i halsen som inte går att svälja ner.Hjärtat bankar och försöker hoppa ur bröstet-panikångest känner igen symtomen.

Matlusten försvann och springet till toan har bara börjat,2ggr på mindre än en halvtimme och det bara sköljer ur mig.Fullkomligt rinner.

Hur mycket kan det finns kvar?

Mår riktigt illa.

Fast jag inte gråter betyder inte att jag saknar!Mitt liv!Min samvaro med andra människor,syskon,barn och mina barnbarn,jag var en väldigt social person-FÖRR!

Min energi räcker inte till att umgås.Priset är för dyrt-sängläge 2 dagar c:a totalt utpumpad.

Jag vill bli hörd och trodd och respekterad av sjukvården och andra instanser som jag måste ha kontakt med tack vare regeringen konstiga syn på oss sjuka.

Reinfeld & compani stiftar nya LAGAR som tvingar sjuka människor ut i utanförskap,självmordsförsök,socialbidragsberoende.En del av oss hamnar mellan stolarna eftersom det ändras och läggs till lite godtyckligt när många med mig protesterar.

MAN KAN INTE LAGSTIFTA OM SJUKDOMMAR.

Att tidsbestämma ett sjukdomstillstånd-jösses detta ska vara välutbildade människor som vi har röstat fram att leda Sverigeskutan.

Jag tycker vi behöver en ny kapten!

Det begriper jag som bara har gått 10 år i skolan men har ett helt(eller halvt iaf) liv i bagaget.

Vi är denna tidens ensamma mammor som på sin tid var väldigt utanför och baktalade.Det kan även jämnföras med häxjakten som även det var ett faktum i Sverige.Tvångsterilicering har vi också ojjat oss över.Undrar om framtidens Svenskar kommer lyfta på ögonbrynen över Moderaterna och deras allierade konstiga sätt att lagstifta om hur länge en strokepatient FÅR nyttja sjukförsäkringen eller en cancersjuk som ska ut och arbetsträna!!!!

Vi människor är unika och absolut inte gjorda i samma mall.Om Reinfelds teori ska hålla får han lagstifta om att vi blir robotar så att vi bara kan byta ut en trasig del och vi alla kan vara lyckligt lika!

Segt som tuggummi

Vaknade av en ilsken telefonsignal.Gubben ringer hem på morgonen för att kolla jag inte sover fööör länge.Somnar ofta väldigt sent eller tidigt på morgonkvisten numera.Kan bero på att jag inte behöver bekymra mig om hästarna,eftersom de går ute dygnet runt.

Omslagen(i vädret) ger ju mer värk så jag har det inte lätt nu men vem har sagt att man ska ha det lätt?!Jag klagar INTE på regnet,det är alldeles nödvändigt om det ska bli något hö överhuvudtaget!

Det blir lite glest med blogginläggen har jag upptäckt när det har blivit mer värme ute,inte bara här på min blogg utan även alla jag följer.Inget konstigt alls bara naturligt.Vem vill sitta inne när naturen har vaknat?
Såg på min stora gran som står på gräsmattan,den blommar nu och har satt små söta kottar,RÖDA,ska ta ett kort och lägga in här sedan.Kastanjen som såg ut att ha gett upp har hämtat sig nu efter regnet och kommer inom några dagar vara alldeles vit av blommor.Min rodedenron har tagit mycket stryk av vintern som var men är knoppfylld även den.Det är härligt med försommar!

En seg morgon med stela värkande leder men jag ska iaf gå en runda även att det regnar.

fredag 13 maj 2011

Åh va trevligt....

....att bloggen fungerar nu då!
Har försökt att ta mig in hela dan utan att lyckats.
Idag segdag efter nålarna är jag ganska orkeslös.

Gubben lagade mat ikväll,tacos det klarar han jättebra!

Måste försöka få en ny akupunktör att besöka en gång i veckan eftersom Lena har nedräkning nu slutar siste maj.

Imorgon åka till sopstationen,sedan dyker nog prinsessorna upp och hälsar på mormor.
Söndag hämta spån i E-boda.Det är vår helg!

torsdag 12 maj 2011

Dunder o brak

...mest hela natten men inte många droppar regn.

Det blir inget hö till mina 4-fota om torkan ska fortsätta!

Jag har som vanligt inte sovit och jag får betala för maxirundan och sociala samvaron med M.

TOTALT
... slut när jag kom hem vid 14.00-tiden igår.Gubben fick ta med en pizza hem för att laga mat näe det fanns det inte ork till.
Var lite orolig för hästarna inatt,det small rejält över Verperyd och den Gråa har ju inte bott här när det åskat.

Glömmer aldrig det åskväder som resulterade i Jig´s mycket konstiga skada i ett bakben,han var halt i flera dagar efter ett rejält oväder och fullblod kan ju som bekant skrämma slag på sig själva.Han hade en svullnad insidan låret ganska högt upp och jättehalt-konstigt var det!Vid ett annat tillfälle sprang han som en tok i hagen och hann inte väjja för ett träd och en muskelbristning höger bak och trebent i 3 månader....

I morgon nålar igen men det sorgliga är att jag måste hitta en annan akupunktör för Lena ska avveckla sin verksamhet och är man över 70 så har man gjort sig förtjänt av lite härlig pension.Vet inte var jag varit idag om jag inte haft mina nåldagar hos Lena varje vecka,troligen hade jag varit inspärrad på dårhuset ;-)

Ska nu ut i backen för att njuta lite av dofterna.Finns inget bättre!


tisdag 10 maj 2011

Lite hitodit

Har varit lite seg idag,kan bero på mycket dålig sömn flera nätter i rad.Inget nytt men ändå.Gubben åkte som vanligt i morse och jag blev kvar i bingen till framåt 7.30.

Stapplade upp och värmde lite kaffe i micron(usch),tittade till 4-fota så att det är där de ska.Stödfodrade lite med hö,2 går på stampat jordgolv,vill inte ha mer fång nu!

Tvättat 2 fönster,startat tvättmaskinen och fixad min diskgömma(diskmaskin).Har skördat lite mer rabarber,vattnat i växthuset,kokat rabarbersoppa och gjort en paj.
Har även virkat lite på mina sjal som troligtvis kommer till användning kyliga kvällar.

Funderar på att ta en skrittrunda med Gråan kanske runt Hammargärdet,får väl passa på för det ska bli regn och dunder enligt metrologerna.

Har förberett lite kvällsmat,gubben kommer lite senare idag är hos tandläkaren i K-krona!
Tja det var min tisdag,onsdagen blir B-12 spruta och en vända upp till M,vi ska nog ta en maxitur,börjar bli tomt igen i skåpen.

söndag 8 maj 2011

Vårligt

Dessa fina hittade gubben bland nässlorna,jag har njutit av dom vid frukostbordet!
"Min" kastanj behöver vatten(regn)

fredag 6 maj 2011

Jösses

Vi kunde blivit utan hund i em!
Var ute i hagen och skulle släppa på 4-fota på det gröna när en liten harpalt dök upp precis framför Vickie som givetvis inte kunde släppa sina medfödda instinkter jagade som den bästa jakthund OCH jag var livrädd!!!!

Min lilla gosehund stängde totalt av,lyssnade inte på namn eller visselljud.Trodde vi skulle mista vår lilla goding.HON VAR UTE PÅ STORA VÄGEN och jag bara väntade på någon som skulle köra över henne!
Tur att det varit en svår vinter.Mina promenader har nästan varit obefintliga....och Vickies ork att jaga nästan lika med noll!


Nu sitter jag och lyssnar på MJ,gubben sover och jag väntar på att få känna mig svag!(trött)


Jobbjobb

Massor med pyssel med 4-fota blev det ikväll när Petra kom.Vi åt lite först sedan gick vi en liten skogsrunda med grabbarna grus.

Totte är fööör rolig inte rädd för något men när vi kom tillbaks så fick han fnatt vid vedbon.
Tömkörning av Batseba fixade jag medan P red Gråan.

Kaffe o paj och lite skitsnack och aftonen var över.Så slut att jag nästan missade slutet på filmen i 9:an och nu när det blivit fredag sitter jag här och skriver....

Ikväll första natten ute för ALLA 4-fota men Gråan fick ett tunt täcke man ska vara rädd om fullbloden.Nu blir det inte så mycket stalltjänst men en hel del arbete att mocka ut,det blir ett slit men stallet kanske ska få ett litet lyft-ny färg?!

torsdag 5 maj 2011

Lite av varje.

Sitter och laddar för en dag med mycket innehåll.Ska försöka plantera om mina begonior,bädda rent.I kväll kommer Petra och ska hjälpa mig med 4-fota.Samtidigt jag sitter här går hjärnan på högvarv och försöker komma fram till vad jag ska sätta på bordet till middag.

Kanske fisk!

LADDAR för nålar imorgon!Blev ju sjuk och sedan har Lena haft lite vårsemester så jag har inte fått min dos och det har satt sina spår.Under denna period har även fullmånen varit framme och det innebär mycket dålig sömn eller ingen sömn alls.Måste komma i fas nu,klara inte att vara utan mina nålar.Hur ska jag klara mig till hösten när Lena lägger ner sin verksamhet?!


onsdag 4 maj 2011

Mittiveckan

Sitter i min datorhörna tittar ut på 4-fota som går och mumsar grönt.Björkarna är nästan helt utslagna och eken är på G,snart kommer vi bara höra trafiken.

Har varit en maxirunda med E och prinsessorna så nu ekar det lite mindre i skåpen.Inhandlade lite blomjord så jag kan sätta om mina begonior.
Har idag skördat 1:a gången av rabarber,det resulterade i 3 pajer och lite rabarbersoppa som blir ypperligt att läska sig med.Har precis ätit lite ljummen paj och vaniljsås,himelskt gott!


tisdag 3 maj 2011

Jane-dagen

Har idag pratat med äldsta dottern om att prenumerera på en matkasse som blir hemkörd till dörren.Man kan välja på traditionell eller en mer hälsoinriktad,2-4 personer,varje eller varannan vecka.
Måste nu fundera lite men visst vore det härligt att inte behöva bry hjärnan med vad som ska sättas på bordet på kvällen.

Få allt hem till dörren ingredienser och recept allt färdigt i en påse.

Min fundering gäller att om man nu inte bor i city utan mer i skogen,kan fortfarande få bli prenumerant ! ?

Ska ut nu i kylan och fixa lite i stallet.Jag måste inte spara allt till kvällen.

Undrar när värmen ska komma tillbaka?

Men en kall maj gynnar det som ska skördas till hösten så får väl tycka det är OK,men jag fryser!

måndag 2 maj 2011

Ny vecka nya utmaningar.

Har haft en ganska lugn helg.Gårdagen blev det mycket tv,då det var dressyr och hoppning,oj så många fina hästar!

Har suttit i älsklingsfåtöljen 2 nätter nu-ingen sömn alls.Bra med slötittning på burken och en virkning,just nu är det en sjal på G,utan mönster inget skyddsnät men tror det blir bra .

4-fota har gått på grönt i Ambrushagen igår eftermiddag de ville förstås inte gå in utan jag fick ut och leta i svartet.