måndag 27 september 2010

---anda och---moral

Idag ska jag skriva av mig om ett ämne som i många år tillhörde min vardag.När jag var "tränare" i en förening här i närheten.Är ju inte utbildad men har gått en kurs som då hette T0,som är början på tränarutbildningen(har dock mkt erfarenhet av eget spel och lärt mig av både bra och dåliga tränare genom åren) men vi gick igenom vad som var viktigt att tänka på när man har hand om ungdomar som ska formas till en del i maskineriet.

Faktum är att man lär sig mer av de dåliga tränarna hur konstigt det kan låta!

Vad som händer nu i föreningen,som jag bara följer på avstånd,är en frukt av vad som varit på G väldigt länge.
Man kan inte få en fungerande verksamhet när man inte vill engagera etablerade och utbildade tränare och viktigaste av allt en tränarstab som ALLA har en gemensam röd tråd att följa.En vilja att få ungdomarna att förstå spelet,grunden till allt även i samhället handlar om att vi är många med olika uppgifter att fylla.t.ex kan inte alla sitta i chefens stol,en del måste göra skitgörat!
I ett lag är det mycket viktigt att alla delar fungerar och tillsammans få till en vinnande maskin.Tyvärr så följer inte de som är satta att följa föreningens målsättning utan de kör sitt eget race,vilket resulterar i en katastrof på planen.Man får nämligen ut i slutänden vad man stoppar i,i början.
När man som förälder ställer upp och tränar ett lag måste man gå in i tränarrollen som just bara är det,att vara tränare och att vara objektiv,inte ge någon fördelar(egna barn).
Tror att det var det mest svåra att se ALLA,bra eller dåliga,ge feedback positiv och negativ kritik att lära ungdomarna att det var viktigt att kunna ta både och!Dessutom när man ger kritik ska den vara konstruktiv - JÄTTEVIKTIGT!
OM ungdomarna inte får lära sig detta KAN de inte fungera i ett dam lag.För när man kommer upp i seriesystemet blir det precis som i samhället mycket tuffare,då gäller det att man som individ begriper att lägga personliga åsikter åt sidan och jobba för laget!
Coachen måste ha en strategi och flera lösningar i bakfickan eftersom man aldrig kan förutse en matchbild gäller det att ha flera ess i fickan och veta vad och vem som ska få den uppgiften.

Har alltid tänkt att,handboll som detta handlar om,mycket påminner om schack,man måste alltid var beredd att flytta om på planen och spelarna villiga att anta utmaningen!

LAGANDA OCH LAGMORAL är något som alla i hela samhället har nytta av.Det går inte att få ett lag att fungera utan.Tyvärr fungerar inte ett samhälle heller utan denna så viktiga bit.Nu gäller störst- vackrast -rikast-chefsjobb-ny bil osv.....egoegoego.

Känns bra att skriva av sig eländet,nu ut och njuta av hösten,låta vindarna blåsa undan allt negativt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar