lördag 7 juli 2012

Lergrytebröd

2dl krossad råg(150 g)
4dl vatten
5dl youghurt eller filmjölk
3/4dl mörk sirup
2tsk salt
2tsk hel kummin
50 g jäst
5dl grovt rågmjöl(275 g)
10dl rågsikt(600 g)

  1. Koka krossad råg och vatten ca 15 minuter utan lock på svag värme.Rör då o då.
  2. Häll blandningen i en bunke.Tillsätt filmjölk,sirup,salt och kummin.Tillsätt finfördelad jäst när blandningen svalnat till 37 grader.
  3. Tillsätt rågmjöl och rågsikt arbeta väl,jäs 45 minuter.
  4. Blötlägg under tiden lergrytan i kallt vatten,minst 15 minuter.Arbeta degen och forma till en limpa.Pensla grytan och locket med olja.Lägg i degen jäs 20 minuter till under lock.
  5. Ställ in grytan i kall ugn,sätt gradantalet på 175 grader.Grädda 1 timme 40 minuter.Stäng av ugnen låt brödet stå kvar 30 minuter till.Stjälp upp brödet svep in i handukar.Låt vila till nästa dag.Skiva det tunt.
Smaklig spis!

1 kommentar:

  1. Måse prövas , tack för receptet , kram <3 :))

    SvaraRadera